ساخت سوله استاندارد

ساخت سوله استاندارد یک سوله نقش بسیار مهمی در قدمت و استحکام آن ایفا می‌کند چراکه ساخت سوله بر اساس استانداردهای جهانی باعث می‌شود سوله از آسیب‌های احتمالی ایمن بماند. مورد توجه قرار گرفتن برخی آیتم‌ها و استانداردها می‌تواند به شما در ساختن و یا تشخیص یک سوله استاندارد کمک کند. این استانداردها عبارتند از: مواد اولیه مصرفی، ابعاد و وزن سوله و رعایت اصول و ضوابط مربوط به معماری سازه.

 

ساخت سوله استاندارد

موارد مهم در ساخت و تشخیص یک سوله استاندارد

 

1- مشخص نمودن ابعاد و اندازه استاندارد سوله:

یکی از موارد استانداردسازی سوله مربوط به تعیین ابعاد سوله است که یک سوله برای استاندارد بودن ابعاد و اندازه مشخصی را شامل می‌شود و نسبت تناژ آهن و اسکلت مصرفی برای ساخت آن باید حدود ۳۰ الی ۵۰ کیلوگرم بر مترمربع باشد. ناگفته نماند این مقدار تحت تاثیر عوامل و شرایطی نظیر وزش باد، استفاده از جرثقیل، ارتفاع سوله و دهانه آن متغیر خواهد بود (به این معنا که منجر به افزایش این میزان می‌گردد).

2- طول استاندارد سوله:

با توجه به اینکه سوله‌ها توسط ستون بنا می‌شوند فاصله مورد نیاز بین ستون‌ها می‌بایست حدود ۶ متر باشد؛ یعنی طول سوله استاندارد نباید بیش از ۹۰ متر باشد چراکه افزایش یا کاهش دما بر استحکام و مقاومت سازه تأثیرگذار خواهد بود.

3- عرض استاندارد سوله:

اصولاً اندازه دهانه سوله استاندارد ۲۰ الی ۳۰ متر است. در هر مترمربع نیز مقدار آهن مصرفی برای ساخت اسکلت سوله حدود ۱۲ الی ۱۵ متر است.

توجه به این نکته حائز اهمیت است که به کارگیری جرثقیل در ساخت سوله میزان آهن مصرفی را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

4- ارتفاع استاندارد سوله:

ارتفاع سوله از جمله عوامل مهمی است که میزان مصرف آهن را در ساخت سوله تحت تأثیر قرار می‌دهد. ارتفاع سوله استاندارد می‌تواند بین ۴ الی ۳۵ متر باشد. هرچند ارتفاع سوله با توجه به کاربرد سوله تعیین می‌گردد، اصولاً حداکثر این ارتفاع در سوله‌های ساخته شده در ایران ۱۲ متر است. لازم به ذکر است که میزان ارتفاع تاج سوله بستگی به میزان شیب دارد.

5- شیب استاندارد سوله:

شیب سوله حدود ۱۰ الی ۳۰ درصد بوده که تحت تأثیر اندازه و ابعاد سوله متغیر خواهد بود. به عنوان مثال در سوله‌ای با دهانه‌ کوچک، میزان این شیب ۲۰ درصد خواهد بود و با افزایش ابعاد دهانه این درصد کاهش یافته و مثلا ۱۵ درصد خواهد شد.

مناطقی که در آن بارش برف زیاد است شیب سوله نباید کمتر از ۱۵ درصد باشد.

ساخت سوله با شیب زیاد بهتر است اما توجه کنید که باید تعادل و توازن بین بار باد و برف نیز حفظ شود زیرا افزایش شیب منجر به افزایش بار باد خواهد شد.

6- دفترچه محاسبات سوله:

ساخت استاندارد سوله
دفترچه محاسبات سوله

دفترچه محاسبات یکی دیگر از عواملی است که می‌تواند در استاندارد سازی سوله تأثیر بسزایی بزارد البته اگر این دفترچه توسط مراجع ذیصلاح مورد تائید قرار نگیرد فاقد ارزش خواهد بود. همچنین دفترچه محاسبات ساخت سوله‌ای در یک نقطه از شهری مانند تهران نمی‌تواند در نقطه‌ای دیگر برای ساخت سوله مورد استفاده قرار گیرد.

برای تهیه دفترچه محاسبات که مشخصات کلی سوله در آن ذکر شده می‌بایست با توجه به موقعیت مکانی و ابعاد درخواستی متقاضی ساخت سوله، مهندس یا شرکت سوله سازی که متقاضی برای ساخت سوله به آنجا مراجعه کرده باید مشخصاتی فنی در خصوص سازه به متقاضی ارائه دهد.

Scroll to Top